March 7-9, 2023

8:30 am – 5:30 pm EST / 7:30 am – 4:30 pm CST

Gulf of Mexico Fishery Management Council

4107 West Spruce St Ste 200

Tampa, FL 33607

(813) 348-1630 Council office

Final Briefing Book Deadline: February 21, 2023 (NO MORE CHANGES)

GoToWebinar App Information

We are using the GoToWebinar platform. Non-SSC members may participate (listen and view the meeting) via cell phone or tablet.

SSC members are encouraged to use a desktop computer or laptop for full participation.

Android App via Google Play

 

AGENDA

Tuesday, March 7, 2023

Meeting Convenes at 8:30 am EST / 7:30 am CST

I. Introductions and Adoption of Agenda – Dr. Jim Nance

II. Approval of Verbatim Minutes and Meeting Summary: January 10-12, 2023 – Dr. Jim Nance

III. Scope of Work – Mr. Ryan Rindone

IV. Selection of SSC Representative for the April 3-6, 2023 Gulf Council meeting in Gulfport, MS – Dr. Jim Nance

V. Review of Shrimp Effort Estimation (SEFSC) (3 hrs)

  • a. Presentation – SEFSC
  • b. Background: Model Documentation
  • c. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

15-minute break: 10:00 am - 10:15 am eastern

Lunch break: 11:45 am - 12:30 pm eastern

VI. Review of New Shrimp Assessment Models – Dr. Molly Stevens and Dr. Stephen Munch (3 hrs)

  • a. Presentation – SEFSC
  • b. Background: Model Documentation
  • c. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

15-minute break: 3:30-3:45 pm eastern

VII. Review of Royal Red Shrimp Landings (¼ hr) – Dr. Molly Stevens

  • a. Presentation
  • b. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

VIII. SEDAR 87 Gulf of Mexico Shrimp TORs, Schedule, Participants Approval (½ hr) – Mr. Rindone

  • a. SEDAR 87 Terms of Reference
  • b. SEDAR 87 Schedule
  • c. Solicitation of Volunteers – Dr. Jim Nance

IX. Review of SEDAR Schedule and Planned Interim Analyses (¼ hr) – Mr. Rindone

  • a. SEDAR Schedule
  • b. Interim Analysis Schedule
  • c. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

X. Review of Red Grouper OA Terms of Reference, Participants (½ hr) – Mr. Rindone

  • a. Terms of Reference
  • b. Schedule
  • c. Solicitation of Volunteers – Dr. Jim Nance

XI. Solicitation of Volunteers: SEDAR 74 Red Snapper Research Track Review Workshop

  • a. Background: Terms of Reference
  • b. Background: Schedule
  • c. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

XII. Public Comment – Dr. Jim Nance

Adjourn Day 1 by 5:30 pm EST / 4:30 pm CST

Wednesday, March 8, 2023

Meeting Convenes at 8:30 am EST / 7:30 am CST

XIII. Discussion: Economics of Allocation (2 ¼ hrs)- SEFSC/SERO/Council Staff

  • a. Presentation – SEFSC
  • b. Background: Model Documentation
  • c. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

15-minute break: 10:45 am - 11:00 am eastern

XIV. Scamp/YMG Updated Projections within Shallow-water Grouper Complex – SEFSC (¾ hr)

  • a. Projections Presentation
  • b. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

Lunch Break: 11:45 am - 12:30 pm eastern

XV. Incorporating Socioeconomic Data into Stock Assessments and its Effect on Status Criteria Determination (2 hrs) – Dr. Steven Saul

15-minute break: 2:30 pm - 2:45 pm eastern

XVI. Discussion of Decision Points for Evaluating Proxies for Maximum Sustainable Yield (2 hrs)

  • a. Presentation – Dr. Bill Harford
  • b. Presentation – SEFSC
  • c. Background: Harford Papers
  • d. Background: July 2019 Gulf SSC Summary Report
  • e. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

XVII. OPEN

XVIII. Public Comment – Dr. Jim Nance

Adjourn Day 2 by 5:30 pm EST / 4:30 pm CST

Thursday, March 9, 2023

Meeting Convenes at 8:30 am EST / 7:30 am CST

XVIII. Discussion: Explicit Temporal Modeling of Recruitment Residuals from Stock Synthesis (2 hrs) – Dr. Josh Kilborn

  • a. Presentation
  • b. Background: Manuscript
  • c. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

15-minute break: 10:30 am - 10:45 am eastern

XIX. Discussion: Evaluating Bottom Fishing Seasonal Closures in the Recreational Fishery (½ hr) – Dr. Dave Chagaris

XX. Discussion: Greater Amberjack Discard Mortality (½ hr) – Dr. Sean Powers and Dr. Kelly Boyle

Lunch Break: 11:45 am - 12:30 pm eastern

XXI. Update: Gulf of Mexico Great Amberjack Count (1 ½ hrs) – Dr. Sean Powers, Dr. John Hoenig, and Dr. Mark Albins

  • a. Presentation
  • b. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

15-minute break: 2:00 pm - 2:15 pm eastern

XXII. Examination of an Alternative Approach – Dr. John Ward (2 hrs)

  • a. Presentation
  • b. Background Documentation
  • c. SSC Discussion – Dr. Nance

XXIII Review: Wenchman and Mid-water Snapper Historical Landings (1 hr) – Ms. Donna Bellais and Mr. John Mareska

  • a. Presentation
  • b. Background: Landings Data Files
  • c. Background: July 2022 SSC Meeting Summary
  • d. SSC Discussion – Dr. Jim Nance

XXIV. Public Comment

XXV. Other Business – Dr. Jim Nance

Adjourn Day 3 by 5:30 pm EST / 4:30 pm CST

The established times for addressing items on the SSC agenda may be adjusted as necessary to accommodate the timely completion of discussion relevant to the agenda items.  Such adjustments may result in the meeting being extended from, or completed prior to the date established by this agenda.